Foto-album-verslag van Aardehealing op Malta

Helemaal onderaan dit artikel staat een link naar mijn fotoalbum verslag van de Aarde Healing reis op Malta in oktober2015.
Iedereen die deze foto’s aandachtig bekijkt, en daarvoor openstaat, zal de energie van de Hathors mogen ervaren waarmee ik dagelijks in mijn Sterrenpoort praktijk samenwerk.

Samen ben met mijn vriendin & collega zijn wij kriskras door Malta en het zustereiland Gozo gereist, van plaats tot plaats, van tempel naar tempel, van eiland naar eiland! We werden hierin bijgestaan door onze spirituele voor-ouderen. Zij wisten precies waar we moesten zijn om met onze helende energie poorten te openen en activeren en kristallen achter te laten. Soms op het land, dan weer in het diepe water. We werden dagelijks getrakteerd door de 4 elementen: op grillige rotsbodems, op stevige winden, een stralende zon, op spetterend zeewater en een flink portie Hathor humor als we bijvoorbeeld de bus weer eens misten!
Om jullie een indruk te geven waar wij zoal zijn geweest, heb ik foto’s verzameld en deze van teksten voorzien.
Omdat de teksten niet zo duidelijk te lezen zijn in het Albelli album, maak ik eerst hieronder een opsommend verslag van de bijzondere plekken op Malta en Gozo die wij aangedaan hebben, in de volgorde van de foto’s in het album:

  • We logeerden in Paradise Bay Resort in Cirkewwa met uitzicht op zustereilandjes Gozo en Comino. Het lag wel in een uithoek van Malta dus ver van Valletta af, waar het grote bus overstappunt van malta ligt, maar de ligging was fantastisch. Het hotel werd omringd door water lag juist handig tegenover de veerpont naar Gozo en uitkijkend op wonderschone draken energie rotsen aan de Golden Bay van Malta!
  • Bugibba naar St Paul’s island gevaren waar het standbeeld van de Apostel Paulus hoog boven alles uittorent. Het is nu een baken voor zeevaarders die Malta naderen, zodat zij niet zoals Paulus en Lucas, schipbreuk hoeven te leiden. De apostelen Paulus en Lucas leden schipbreuk als gevangen op weg naar Rome voor berechting rond het jaar 60 na Chr. en spoelden met het wrak aan op Malta bij de St Pauls Bay.
  • Zij hebben hier op het toenmalige barbaarse eiland Malta het christendom gesticht door wonderlijke genezingen van een wond en enkele maanden ondergronds in Rabat gevangen gezeten in een grot. Een 50 tal kamers liggen hier onder de grond van de Publiuskerk.
  •  De Slapende Dame van Malta uit het Hypogeum van Hal Saflieni. Het is een liggend vrouwenbeeldje (12,5 cm lang) met brede heupen en een rok met franjes; het beeld is vervaardigd uit klei[5] en met rode oker gekleurd. Het wordt bewaard in het archeologisch museum van Valletta. Bekend is ook het beeldje van een zittend paar gekleed in dezelfde rokjes; van de afneembare hoofdjes ontbreekt er één. Dit artefact werd gevonden in Ġgantija en bevindt zich in het archeologisch museum van Victoria op Gozo.
  • Het Ħal Saflieni Hypogeum op Malta is een ondergronds complex, dat als begraafplaats en als Healing tempel dienst heeft gedaan. Iedere ruimte staat ergens in contact met het buitenlicht. Men hield er klankhealingen.
    Het werd bij toeval ontdekt in 1902 en staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO
    Hypogeum is Grieks en betekent “onder de aarde” . Het complex is aangelegd in de periode tussen 4000 – 2500 v. Chr. en is daarmee ouder dan de Egyptische piramiden en ook ouder dan bijvoorbeeld de Minoïsche beschaving op Kreta. Het diepste punt van het Hypogeum ligt 10,6 meter onder de straat. Het gehele complex omvat meer dan 500 m².
  • Upper Baracca tuinen in Valleta en uitzicht over de havens.
  • In Vittoriosa staat het paleis van de inquisiteur. Het Inquisiteurspaleis werd vanaf 1530 gebouwd als burgerlijk gerechtshof voor de Johannieter Ridderorde vlak nadat die op Malta waren aangekomen.
    Het Inquisiteurspaleis was erop ingericht ketters en andersdenkenden onder de duim te krijgen. De straf kon liggen tussen bidden voor de kerk voor en na de mis tot de doodstraf. De doodstraf werd hier niet uitgevoerd. Dat gebeurde op de hoek van Main Square. Ketters en ook criminelen werden opgehangen met het gezicht naar het Jezusbeeld dat daar hing. Op die manier werd hun nog een laatste gelegenheid geboden vergiffenis te vragen voordat ze stierven.
    De grootinquisiteurs hadden de leiding over zowel het paleis als de inquisitie. Van de grootinquisiteurs die hier functioneerden werden er 12 kardinaal in Rome en 2 van hen werden zelfs paus.
    Eén van hen was Fabio Chigi, kardinaal en inquisiteur van Malta van 1634 tot 1639. Hij werd later paus Alexander VII van 1655 tot 1667.
    Het paleis werd door de inquisiteurs gebruikt tot ongeveer 1770.  Het gedeelte waar gestraft werd, was geluiddicht afgesloten van het gedeelte waar de inquisiteur verbleef.hier waren bijzonder oude waterputten nog aanwezig.
  • Marsaxlokk is een vissersdorp in het oosten van Malta. Het is als Volendam in Nederland. een echte toeristentrekker met een uitgebreide week markt.
    In de omgeving van Marsaxlokk zijn verschillende archeologische vondsten gedaan. Vooral ten noordoosten van het dorp, op de heuvel Tas-Silg. Deze plaats werd al ruim voor het begin van onze jaartelling bewoond. Ook werd de plaats voor religieuze doeleinden gebruikt.
    De prachtige parochiekerk van Marsaxlokk is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Pompeï en werd gebouwd in 1892.
    Op 2 en 3 dec 1989, een paar weken na de val van de Berlijnse Muur, vond de belangrijkste geheime ontmoeting plaats sinds de 2e W.O. Dit keer tussen President George Bush en de Sovjet premier Gorbatsjov.
    De bijeenkomst vond plaats in de haven van Marsaxlokk op Malta. De Russische delegatie gebruikte de cruiser Slava terwijl de VS delegatie sliep aan boord van de USS Belknap.
    Het overleg vond plaats op een schip dat stevig verankerd lag voor de kust van Marsaxlokk. Door de hevige stormen moest er flink geschoven worden in de agendapunten. We bezochten hier ook de prachtige Mariakerk: Parish Church
  • De Blue Grotto ligt in het zuiden van Malta, vlakbij het plaatsje Wied iz-Zurrieq. Het is een natuurlijke rots formatie. Door de stroming en golfslag in de zee, is er een deel van het zandsteen in de zeewater opgelost of uit de kliffen weg gesleten, waardoor een zevental grotten is ontstaan. Doordat de bodem van de grotten een witte zandachtige kleur heeft, wordt het zonlicht erop weerkaatst. Omdat de zee nogal ruig kan zijn, is de tocht soms een heel avontuur. Daarom is het verplicht een zwemvest te dragen tijdens het vaar tochtje.
    Vanaf de rotsen heb je een prachtige uitzicht over de kliffen en in de verte is het mogelijk het onbewoonde eilandje Filfla te zien liggen. Op dit rotseilandje staat ook een toren die rond het jaar 1655 door de ridders van de Johannieterorde werd gebouwd in opdracht van Grootmeester Juan de Lascaris-Castellar. De toren draagt de namen Wied iż-Żurrieq= watchtower. Het eilandje is door de Engelse marine gebruikt voor proefbombardementen en desondanks nauwelijks beschadigd geraakt. Op het eiland staat nog wel een kapelletje gewijd aan Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee en is bekend om zijn blauwe hagedis.
  • Het Neolithisch tempelcomplex Hagar Qim dateert uit ca. 3200-2300 v.Chr. in de Tarxien-periode en werd opgegraven in 1839. De vorm heeft niervormige of hoefijzervormige elementen in het grondplan. De archeologe Marija Gimbutas spreekt over baarmoedervormen.
  • Ghar Dalam: Uitzicht over de heuvels rondom de grot van Ghar Dalam. In de tuinen staan schitterende endemische planten. D.w.z. dat ze van nature alleen voorkwamen op Malta.
  • Ghar Dalam (of Grot der duisternis) is 144 m diep en 7 m breed.
    De grotten liggen in de omgeving van de plaats Birzebbuga op 15,5 m boven de zeespiegel. De plek is interessant omdat er het oudste bewijs van bewoning op Malta gevonden werd. De grot zou maar liefst 7.400 geleden door mensen zijn bewoond. De periode waarin de eerste mensen op Malta leefden (tot 4500 v.Chr.) wordt ook wel de Għar Dalam-fase genoemd. De oudste resten en fossielen in de grot zijn maar liefst 500.000 jaar oud. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden skeletten en beenderen gevonden van dieren die inmiddels lang zijn uitgestorven.
    Bovenop de grotten van Ghar Dalam is een museum gebouwd, dat dienst doet als entree tot de grot. In de eerste hal wordt, aan de hand van didactische beschrijvingen en voorbeelden in vitrines, uitleg gegeven over het ontstaan van de grot, de lagen in de grot, de dieren die hier leefden en de opgravingen in de grot. De 2e hal is ingericht met vitrines in oude Engelse/Victoriaanse stijl. Hier staan voornamelijk rijen vol fossielen, beenderen, tanden/kiezen en geweien van prehistorische dieren. In het midden, staan recente skeletten. Deze skeletten zijn niet uit de grot afkomstig. In 1980 werd een deel van de collectie gestolen.
    Na een bezoek aan het museum, kan er langs 64 treden worden afgedaald naar de grot. Rondom de trappen zijn tuinen aangelegd vol endemische planten, bomen, struiken, cactussen en bloemen. Van de grot zelf is slechts de eerste vijftig meter toegankelijk voor de bezoeker, vanwege het gevaar op instorting.
  • De Grot van Ghar Dalam: Door de ijstijd trokken veel dieren van Europa naar het zuiden. Dit deden zij onder andere via een landbrug, waar Malta onderdeel van uitmaakte. Toen het water in het Middellandse Zeegebied steeg, raakten de dieren ingesloten op het eiland. Veel diersoorten moesten zich hierdoor sterk aanpassen aan het kleine gebied waarbinnen ze moesten leven. Van enkele soorten ontstonden daardoor dwerg varianten. Veel resten van dieren kwamen in de grot terecht doordat de rivier ze erin zoog en als sediment overbleef. Andere dieren raakten opgesloten in de grot en stierven.
    Op basis van de resten die werden gevonden in de ondergrond van de grot Ghar Dalam, is deze grofweg onder te verdelen in zes lagen, waarbij de bovenste laag vanzelfsprekend de jongste is. 1) Gecultiveerde dierenlaag; een 74 cm dikke laag met resten van vee, zoals koeien, paarden, schapen, geiten en resten die wijzen op menselijke bewoning, zoals aardewerk, scherven en gereedschap. 2) Een 0,6 cm kalkhoudende laag. 3) De hertenlaag; bevat resten uit de ijstijd (die in Malta voornamelijk bestond als regentijd). Het is een 1,75 m dikke laag waarin resten van dwerg-edelherten zijn gevonden. Behalve herten werden er resten van roofdieren als de bruine beer, wolven en vossen gevonden. Ook grote zwamen, reuzeschildpadden en woelmuizen. 4) Een 35 cm dikke kiezellaag die door de rivier de grot binnen zijn gevoerd. 5) De nijlpaardlaag. Een 1,2 m dikke laag waarin voornamelijk resten van een langdurige tropische periode in de prehistorie. De Maltezer dwergnijlpaarden (hippopotamus melitensis), de dwergolifanten en de slaapmuizen bevinden zich in deze laag. 6) Een botvrije kleilaag van ongeveer 1,25 m.
    In de grot staan en hangen ook kanjers van indrukwekkende stalagmieten en stalactieten.
  • In het meest centrale dorp van Malta ligt Naxxar. Dit schijnt de mooiste villa, Palazzo Parisio, van het eiland te zijn. De rijk aangeklede villa ligt recht tegenover de Parish kerk, precies op de drukke 5 -sprong Victory Square Triq Santa Lucija. Achter de villa ligt een symmetrisch aangelegde tuin. Aan weerszijde van het drukke verkeersplein liggen bijzondere monumentale gebouwen, zoals het statige huis van de Peace Band Club, waar bovenop een vlaggenmast met symbolen stond te prijken. Het leek op de harmonische verbinding van een gouden hoefijzer & harp.
  • De plaats Mosta is bekend vanwege zijn R.K. kerk, de Rotunda Santa Marija Assunta. De kerk is gewijd aan de hemelvaart van Maria en werd gebouwd tussen 1833 en 1860 maar pas in 1871 ingewijd. Het ontwerp is gebaseerd op het Pantheon te Rome, heeft een voorgevel met 6 zuilen en een grote koepel. De koepel heeft een diameter van 39,6 m en is daarmee de op 3 na grootste koepel van Europa. De andere staan in Londen, Rome en Xewkija (op Gozo). Op 9-6-1942 werd Rotunda tijdens een mis geraakt door drie Duitse bommen. 2 bommen ketsten af van de koepel van de kerk en kwamen op straat terecht zonder te ontploffen. De derde bom viel door de koepel te midden van de 300 kerkgangers. Ook deze bom ontplofte wonder boven wonder niet. Een replica van de bom ligt in de sacristie van de kerk.
  • St Mary Magdalene kapel op de Dingli-Klippen stamt uit de 14e eeuw en werd herbouwd in 1646. Op de feestdag van Maria Magdalena komen hier veel mensen naar toe. De achterkant van de kerk staat exact uitgeljnd op de zon en de zee, waaraan de overkant Libië ligt. De voorkant staat op één lijn met de grote Rotunda kerk in Mosta. Binnen zijn de beschilderingen gewijd aan de Verrijzenis van Christus en Genade door Vergeving van Maria Magdalena.
    Vlakbij de kapel liggen enkele cart ruts verzonken in de grond. Naar het schijnt zijn dit prehistorische groeven van wel 60 cm diep breed en 25 cm diep. Er is ook handgereedschap van graniet gevonden. Dit kan niet van Malta afkomstig zijn. De cart-ruts zijn kruisende groeven, gelijkend op een druk rail netwerk. Sommige sporen eindigen abrupt. Men vermoedt dat ze al aangelegd waren vóór de huidige vorm van Malta. Mogelijk uit de tijd van Atlantis.
  • Glasblazerij, opgezet door Mr Paul Said rond 1980 in Mdina.
  •  De geheel ommuurde historische stad Mdina grenst aan Rabat en was vroeger de hoofdstad van Malta. De geschiedenis gaat meer dan 6000 jaar terug. Vooraf gegaan door de Feniciërs, bouwden de Romeinen 200 jaar voor Chr hier hun hoofdstad. Mdina kan zich erop beroepen de oorsprong van het Maltese christendom te zijn, want de Apostel  heeft rond 60 na Chr hier geleefd en de mensen tot het Christendom bekeerd.  De St. Paul’s Cathedra is (rechts bovenaan foto) is daarom naar hem vernoemd. Mdina wordt ook wel ‘de stille stad’ genoemd.
    Net als nu was het toen dé plek voor Malta’s adellijke families, waarvan sommige afstammen van de Normandische, Siciliaanse en Spaanse heersers die vanaf de twaalfde eeuw Mdina als hun thuisbasis hadden. Hun indrukwekkende paleizen worden omgeven door nauwe, schaduwrijke straten. Een prachtig uitzicht over het hele eiland hen je vanaf het dakterras van Fontanella Tea Gardens.
  • Birgu (ook wel Vittoriosa genoemd) is een kleine gefortificeerde stad en gemeente die een belangrijke rol speelde in het Beleg van Malta in 1565. Birgu vormt samen met Cospicua en Senglea de zogenaamde Drie Steden en heeft 2.691 inwoners (november 2005). De stad ontstond tussen 1530 en 1535 aan de rand van de Maltese Grand Harbour rondom Fort St. Angelo (rechter pagina) en vormde samen met de andere twee van de Drie Steden een belangrijke functie als havenstad. Toen de Ridders van Sint Jan van Jerusalem in 1530 arriveerden, maakten ze Birgu tot hoofdstad van Malta omdat de oorspronkelijke hoofdstad Mdina in het binnenland lag en niet voldeed aan hun verwachtingen.
    Na het Beleg van Malta kwamen versterkingen naar Malta. Grootmeester Jean Parisot de la Vallette bouwde een nieuwe gefortificeerde stad aan de overkant van de haven, van waaruit de Ottomanen Birgu hadden belegerd. Deze nieuwe hoofdstad stad werd naar hem vernoemd: Valletta. Na het Beleg gaven de ridders de naam Città Vittoriosa aan Birgu (Italiaans voor “stad van de overwinning”).
    In 1798 werd Malta ingenomen door Napoleon. De Britten hielpen de Maltezers bij het verdrijven van Napoleon en bleven vanaf dat moment in Malta, waarbij ze Birgu als hun uitvalsbasis maakten om al hun operaties in het Middellandse Zeegebied uit te voeren. Hier bleven ze aanwezig tot 1979.
    De kerken van Birgu zijn gewijd aan St. Laurentius en Maria. De laatste staat bekend als de “Kerk van St. Dominicus”, omdat deze door de Dominicanen wordt geleid.
    In oktober wordt traditioneel het Birgu Fest georganiseerd en het Birgu by Candlelight event dat tienduizenden belangstellenden lokt.
  • Fort St Angelo ligt in Birgu.
    De historie van het fort gaat terug tot aan de tijd van de Romeinen. Er zijn zelfs nog oudere sporen teruggevonden van een toren uit de 11e eeuw toen Malta nog in handen was van de Arabieren. Vanaf de 14e eeuw maakte het eiland deel uit van het Koninkrijk Aragon en stond het fort bekend als: ‘Castello a mare’ (Kasteel aan zee). Toen de Orde van Malta in 1530 arriveerde op het eiland namen zij hun intrek in de plaats Birgu en Fort Sint-Angelo werd de zetel van de grootmeester. De eerste grootmeesters van de Orde van Malta werden dan ook in het fort begraven. De ridders bouwden de bestaande fortificatie verder uit tot de vesting die tijdens het beleg van Malta in 1565 dienst deed. Na het beleg begon de Orde aan de bouw van een nieuwe hoofdstad en verdween het hoofd van de Orde van Malta naar Valletta. Gedurende de periode dat de Britten op Malta waren deed het fort dienst als militair terrein.Tegenwoordig zijn enkele delen van het fort weer in bruikleen bij de Orde van Malta. Een ander gedeelte van het fort herbergt een maritiem museum. Wij hebben tijdens een rondvaart vanuit de haven van Sliema deze foto vanaf het water kunnen maken.
  • Gozo is het zustereiland van Malta. Gozo (Maltees: Għawdex) is met het kleine eiland Comino, een van de drie bewoonde eilanden die deel uitmaken van de eilandengroep Malta. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 67 vierkante kilometer; 15 km lang en ongeveer 7 km breed. De belangrijkste plaats van het eiland is Victoria, oorspronkelijk maar ook nu nog, ook Rabat genaamd. Het eiland onderscheidt zich van Malta door de groenere aard en de rustieke omgeving. Op 1 januari 2010 had het eiland 31.295 inwoners. Er is een lijndienst met een helikopter tussen Gozo en Malta. De meeste inwoners en ook toeristen maken echter gebruik van de (auto)veerdienst die elke 45 minuten van Mġarr in de gemeente Għajnsielem naar Ċirkewwa op Malta vaart.
    In het Neolithicum kwamen de eerste inwoners op het eiland vanuit Sicilië. In 1551 kwamen Ottomaanse en Barbarijse zeerovers naar het eiland. De 5 à 6 duizend inwoners werden naar Libië verscheept, en aldaar verkocht als slaven. Verder lijkt de geschiedenis van Gozo erg op die van Malta. Uitzondering vormt de periode tussen 28 oktober 1798 en 5 september 1800 waarin Gozo autonomie had.
    Gozo wordt soms ook het Eiland van Calypso genoemd. Deze bijnaam heeft het te danken aan de Griekse mythologie. In het heldendicht Odyssee van Homerus komt het eiland Ogygia voor. Dit zou het eiland Gozo geweest zijn. Het eiland werd geregeerd door de nimf Calypso die de Griekse held Odysseus zeven jaar lang vasthield als gevangene der liefde in Calypso’s cave bij Ramla Bay (Ir-Ramla l-Ħamra).
  • De megalithische tempels van Ġgantija dateren uit de periode 3600-2500 v.Chr. In 1980 zijn deze tempels tot wereld erfgoed van de UNESCO verklaard.  Ze werden opgegraven in 1827. De twee tempels zijn de eerste van de vele tempels en grotten op de Maltese archipel met hoefijzervormige of niervormige elementen in het grondplan. Gimbutas noemde ze baarmoedervormen. Ze zijn waarschijnlijk gebruikt in het kader van een vruchtbaarheidscultus van de een moedergodin, door de talloze archeologische vondsten van venusbeeldjes en andere beelden. Volgens een plaatselijke legende zijn de Ggantijatempels gebouwd door reuzen, vandaar de naam, die ‘gigantenwerk’ betekent. De legende vertelt ook dat deze giganten op Gozo woonden en de tempels als cultusplaats gebruikten.
    Tot de ontdekking van de 11.000 jaar oude tempel op de Göbekli Tepe in oostelijk Anatolië gold Ġgantija als de oudste tempel ter wereld. De uit ruwe steen opgebouwde megalithische bouwwerken in Bretagne en Barnenez zijn echter eeuwen ouder.
    De Ggantijatempels omvatten naast elkaar 2 tempel complexen en zijn ommuurd door een stenen wal. Beide tempels komen uit op een gemeenschappelijke voorhof. De tempels hebben een typisch hoefijzer- of klaverblad vormig grondplan van 5 grote halfronde apsisvormige omgangen die door een centrale gang werden verbonden. De zuidelijke tempel, dateert uit de Ggantija-fase die omstreeks 3600 v. Chr. begon. Deze is de grootste en de oudste. Hij is ook het best bewaard van de twee.
    De linker apsis van de tweede tempelruimte heeft een complexe altaarstructuur. Aan de ingang zit een groot steenblok. Men vermoedt dat dit een rituele ablutieruimte zou zijn geweest waar men zich kon reinigen vooraleer het complex te betreden. De tweede tempel is jonger en eenvoudiger.
    Zoals andere megalithische bouwwerken op Malta is ook dit tempel complex naar het zuidoosten gericht. De vondst van dierlijke beenderen op deze site laat vermoeden dat er mogelijk dieren geofferd werden.Op de smalle zijde van een orthostaat is in reliëf een slang te zien en een dubbele spiraal.
    Op 350 meter van de Ggantijatempels bevindt zich de Xaghra-grafcirkel, ook Brochtorffcirkel genoemd naar de 19de-eeuwse schilder die schilderingen van de vindplaats maakte. De megalithische steencirkel heeft een diameter van 45 m en werd gedeeltelijk opgegraven. Deze site is niet toegankelijk voor bezoekers.
  • Er zijn tot op heden 23 tempels gevonden op Malta en Gozo. Zo nu en dan treffen archeologen nog nieuwe resten aan. De oudste tot nu toe gevonden tempels zijn ongeveer duizend jaar ouder dan de piramide van Cheops en dateren uit dezelfde tijd dat de hunebedden, die we voornamelijk in het noordoosten van Nederland kunnen vinden, zijn gebouwd.
    Op foto is regelrecht het bewijs te zien (rode plek) dat er dieren zijn geslacht en geofferd.
  •  Dwejra Bay met binnenmeer.
    Dit ligt vlakbij het dorp San Lawrenz.
    Je kan hier met een gehuurde boot de grotten in varen.
    Op de rots staat een klein Maria kapelletje met uitzicht over:
    1)    Dwejra binnenmeer
    2)    Azure window rotsformatie (r. pag. boven)
    3)    als de in verte in zee liggende donkere rots  Fungus (r. pag. onder).Om het fraaiste uitzicht te hebben, waarbij je ziet dat het gat doorloopt tot in de zee, moet je over een oeroude rotspartij klauteren, waar wind- en watererosie voor een hobbelig landschap hebben gezorgd. De fossiele schelpen zie je overal om je heen in de
  • Victoria, ligt in het centrum van Gozo en is de hoofdstad van het eiland. De stad heette vroeger Rabat, wat Arabisch is voor de stad. In het jaar 1897 werd de naam van de stad gewijzigd ter ere van het diamanten jubileum van de Britse koningin Victoria. In de volksmond wordt de stad echter nog steeds Rabat genoemd. De huidige stad Victoria is ontstaan vanuit de Cittadella. De ridders van de Johannieten orde fortificeerden de citadel na afloop van de grote oorlog tegen de Ottomanen. Ze wilden de bewoners van Gozo ermee beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In 1544 werden 5000 inwoners van Gozo vermoord of als slaaf naar Libië gebracht. Op het St Jorisplein staat de Sint John’s basiliek. Deze 17e-eeuwse parochiekerk werd gebouwd rond 1670, maar raakte zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in 1693.
  • Midden in Victoria is de oude ommuurde citadel gelegen met schuilkelders en onderaardse gangen. Meteen achter de ingangspoort staat de kathedraal welke gewijd is aan de Maria ten hemelopneming. De kerk werd tussen 1697 en 1711 gebouwd. Op heel Gozo zie je dat er veel gestreden is. Dit wordt overal om je heen uitgedrukt door beelden, schildjes op deuren, muur beschilderingen van St. Joris en de Draak. De legende van Sint Joris en de Draak gaat over de overwinning van het goede op het kwade.
  • Halverwege de doorgaande weg van Victoria naar Xlendi komen we door het dorpje Fontana. De weg wordt lokaal Triq tal-Ghajn genoemd, wat ‘de weg naar de bron’ betekent. Aan de weg ligt: il-Ghajn il-Kbira, de grote bron. Deze werd van oorsprong gebruikt als irrigatie systeem en als wasplek sinds 1373. Fontana is dan ook vooral bekend vanwege de aan de weg gelegen bronnen. In de 16e eeuw werden door een gift van de Duitse Ridder Wolfgang Philipp Baron von Guttenberg overkappingen over de bronnen gebouwd om er droog kleren te kunnen wassen en te schuilen.
    Van oorsprong lagen er in dit gebied 5 bronnen, waar slechts 2 bronnen in Fontana zijn overgebleven. Ze liggen aan weerszijden van de weg. Twee andere dienden als bron voor een kasteel.
    De entree van een 2e W.O. schuilkelder ligt hier dichtbij.
  • Xlendi is een leuk plaatsje aan de Xlendi Bay aan de zuidkust. Het is hier heerlijk toeven, want je kan er lekker eten en fantastisch zwemmen, snorkelen en wandelen. Hoog boven de baai heb je een schitterend uitzicht. De baai wordt omgeven door rotsachtige heuvels. Hier liggen ook grotten onder verstopt, waar in vroeger tijden nonnen uit Victoria, uit het zicht, kwamen baden. Het oude havenplaatsje werd in het verleden regelmatig bezocht door plunderende piraten vanuit Noord-Afrika die mensen gevangen namen om ze als slaaf te werk te stellen. Om te voorkomen dat de baai door hen nog langer als landingsplaats gebruikt werd, bouwden de ridders van de Johannieterorde in opdracht van Grootmeester Juan de Lascaris-Castellar in 1650 een toren aan de zuidzijde van de baai. Van hieruit werd de haven met 2 kanonnen beschermd. Het is de oudste nog staande toren van Gozo. Om deze toren (zie midden boven) te bereiken moet vanuit de baai de Il-Kantra-kloof worden overgestoken.
  • Ramla Bay
    Volgens de Griekse mythologie was het eiland Ogygia de plek waar zich een belangrijke mythe afspeelde. Het Ogygia van toen zou het huidige Gozo zijn. De mythe zou zich hebben afgespeeld rond de Ramla Bay, wat tegenwoordig het belangrijkste strand van Gozo is.Zeus stuurde Hermes (onder andere God van de reizigers) naar Kalypso om te vertellen dat zij Odysseus moest laten gaan. Nadat Zeus zeven jaren op Ogygia geleefd had, liet Kalypso hem daadwerkelijk vrij. Ze verstrekte hout en gereedschap, waarmee Odysseus een klein vlot bouwde. Vervolgens vertok hij met proviand om verder te zoeken naar Ithaka. Naar verluid heeft dit deel van het heldendicht van Homerus zich afgespeeld in de Ramla Bay. Odysseus zou gevangen hebben gezeten in een grot ten westen van en hoog boven de baai; Calypso’s cave (Ghar Calypso).
    Over of Ramla Bay werkelijk de plek is die in het heldendicht wordt benoemd, zijn geleerden het niet helemaal eens. Op Gozo zal men zeggen dat het wel zo is, maar dat doet men op het Griekse eiland Gavdos, Peterselie-eiland in de Straat van Gibraltar en een reeks andere eilanden in de Middellandse Zee ook. Er wordt zelfs beweerd dat Ogygia in de Verenigde Staten ligt of dat het om het verdronken rijk Atlantis zou gaan.
    De mythe over Calypso vormde voor de beroemde Franse zeebioloog Jacques Cousteau (1910 – 1997) de inspiratie bij het bedenken van een naam voor zijn schip; de M.S. Calypso.
    Met de auto is het gelukkig ook mogelijk om de grot te bereiken. Daarvoor kan het beste via de plaats Xaghra worden gereden. Aldaar wordt de route redelijk goed aangegeven.

Klik HIER om nu het album te laden vanaf de site van Albelli. Dit heeft soms even tijd nodig!
Klik rechtsonder het album op ‘VOLLEDIG SCHERM’.

Bronnen:  om informatie te verzamelen over mijn bezochte plaatsen heb ik heel veel verschillende bronnen geraadpleegd, waaronder andere websites.
De foto’s mogen alleen gebruikt worden onder vermelding van:
Maria@sterrenpoort.com
Wil je meer weten over mijn werk? Zie met name:
www.sterrenpoort.com.