Museum De Oude Aarde

Giethoorn is een geweldige locatie om kennis te maken met de energie van een schitterende collectie kristallen en mineralen. Het is een winkel met aan de zijkant een museum. Beiden dragen de naam De Oude Aarde. Van over de hele wereld liggen hier kanjers te pronken en te stralen!
Het ligt aan het water waar de vele fluisterbootjes doorheen varen. Het is handig om je bezoek even goed voor te bereiden i.v.m. het parkeren van de auto, want dat kan niet naast de deur.

De Oude Aarde is in 1969 opgericht door René Boissevain. De eerste stenen in het museum waren de Australische Agaten. Onderaan dit bericht heb ik enkele foto’s toegevoegd van o.a. Australische mineralen.

Een van de meest interessante stenen vond ik zelf de Enhydro Agaat van 48 kilo uit Brazilië. Deze steen bevat OERWATER. Je mag de steen voorzichtig heen en weer bewegen waardoor je het oerwater in de steen ziet golven. UNIEK!


Een Enhydro Agaat gevuld met OerMOeder water@Maria van der Geest

Tijdens talrijke expedities naar verschillende landen als Australië, Madagaskar, Brazilië etc. werden er vele schitterende kristallen en mineralen aangetroffen en als museumstukken mee teruggenomen naar het museum in Giethoorn. Ook de huidige eigenaren verzamelden menig indrukwekkend mineraal en fossiel. Nog altijd breidt de collectie zich uit. Ieder stuk wordt gepresenteerd in de natuurlijke, onbewerkte vorm. Alleen enkele agaten en de versteend hout boomstam zijn doorgezaagd en gepolijst, om ze beter tot hun recht te laten komen.

Ik kan iedereen die van oprecht mooie stenen houdt een bezoek aan dit museum in Giethoorn aanbevelen. Alleen al om de kleurenpracht die aan ieder mineraal ten grondslag ligt te bewonderen! Velen zijn flink aan de maat. Het is een rijkdom om er zoveel bij elkaar te kunnen bewonderen.


Azuriet-Malachiet@Maria van der Geest

Bij de ingang van het complex ligt ook een winkel, waar je zelf hele mooie stenen of fossielen kunt aanschaffen, want ook de winkel is goed uitgerust.


Winkel bij Museum  van De Oude Aarde@ Maria van der Geest

Je kunt er namelijk ook Trilobieten,  Ammonieten etc. te koop. Deze stammen uit hele oude Tijdperken: zie de geologische tijdtabel

Trilobiet betekent Drielobbige, 3 lobben waarin elk lichaamsdeel is verdeeld. Trilobieten (521-250 miljoen jaar geleden) waren de meest succesvolle zeediertjes. Ze behoren met ammonieten (400-66 miljoen jaar geleden) en dinosauriërs (231-66 miljoen jaar geleden) tot de bekendste fossielen. Ze waren van enkele mm tot 90 cm groot. Ze hadden veel poten, elk met eens tel kieuwen en de meeste hadden facet-ogen (met soort blokjesveld erin). Ze konden alleen groeien door hun oude pantser af te werpen  en leefden in ondiepe zeeën en riffen. Hun resten zijn menigmaal gevonden in kalksteen. Er zijn 1500 soorten bekend, ze leefden in kolonies en rolden zich op om zich te beschermen. Zo zijn ze vaak gevonden.
(tekst ontleend aan foto museum)


Trilobieten@Maria van der Geest

Mexicaanse Kristalbollen

De Oude Aarde verteld er het volgende over:
Stel je eens voor dat je aan de rand van een vulkaankrater staat, vol met gloeiende en borrelende lava. Aan de bovenkant van die gloeiende brij zie je telkens gasbellen aan de oppervlakte kapot spatten. Miljoenen ronde gasbellen zijn van onder uit de krater op weg naar de oppervlakte. Maar dan…  dan gaat de lava stollen en dat begint uiteraard aan de bovenkant. (Net als warme pap die van het vuur wordt gehaald waar dan een vel op verschijnt).
Alle gasbellen die nog onderweg zijn, kunnen hierdoor niet meer ontsnappen en hangen met tienduizenden tegen dat plafond van die steenkorst. De gasbellen ‘stollen’ als het ware en worden ingekapseld. In de Mexicaanse streek Chihuahua heeft men een 44 miljoen jaar oude ‘lava-put’ ontdekt waar men deze gestolde gasbellen delft.


Op deze foto is de inhoud van mijn gekraakte Mexicaanse Kristalbol te zien. Deze bevat: Sideriet, Agaat, Bergkristal en Chacedoon

Hoe vormen zich de kristallen binnenin?
Door de gigantische hitte binnen in de bol, wervelen atomen en moleculen als gekken in het rond. Als de lava langzaam afkoelt, gaan zij zich weer oplijnen volgens de wetten der natuur (dit heet kristallisatie). Kiezelzuur heeft de gewoonte tijdens het afkoelingsproces alle holtes en spleten op te zoeken en dus ook in de gasholtes te vloeien. In de loop van miljoenen jaren wordt lava, die deze bollen omringt, door erosie aangetast en kan men deze ‘versteende gasbellen’ delven.

Wat zit er in? Dit kan je ontdekken door ze te kraken!
Niemand kan aan de buitenkant zien wat er binnenin zit. Pas nadat de geode met een speciale tang gekraakt is, wordt de inhoud zichtbaar. De schoonheid van mooie gekleurde Agaat of flonkerende kristallen laat je weer eens het grote wonder van de natuur zien!
Parkeren: Het is handig om eerst hun website te raadplegen of contact op te nemen, want het adres (Binnenpad 43) ligt aan het water en is met de auto onbereikbaar, waardoor een stukje lopen onvermijdelijk is. Er zijn meerdere mogelijkheden.
Openingstijden 2017 :
Maart t/m oktober: maandag t/m zondag 10 – 18 uur
November t/m februari: woensdag t/m zondag 10 – 17 uur
In de reguliere schoolvakanties ook geopend.
25 december en 1 januari altijd gesloten
Tarieven 2017: Volwassenen € 3,50, Kind € 2,50

Hier volgt een klein voorproefje:


Rozenkwartsen@Maria van der Geest

Versteend hout – fossielhouten boomstam@ Maria van der Geest


Amethist@Maria van der Geest

Apofyliet@Sterrenpoort

Amethist geode – Brazilië – 450 kg@Maria van der Geest

Goethiet kristal – Marokko

Engelvleugel Calciet – Mexico@Maria van der Geest

Versteend hout / fossiel hout@Maria van der Geest

Azuriet@Maria van der Geest

Phreniet – Australië@Maria van der Geest

Seleniet@Maria van der Geest

Bron: www.deoudeaarde.nl
Foto’s:  Maria van der Geest
www.sterrenpoort.com

Bewaren
Bewaren
Bewaren